tiistai 30. joulukuuta 2014

Perunasalaatti



Perunasalaatti sopii hyvin lisukkeeksi grillatun ruuan kanssa tai vaikkapa nakkien seuraksi uuden vuoden aattona. Salaatti vain paranee, jos sen antaa maustua ja tekeytyä jääkaapissa yön yli. Mikäli seuraavana päivänä tekee mieli rasvaista pitsaa, niin perunasalaatti toimii erinomaisesti kyytipoikana!

Perunasalaattiin kannattaa valita kiinteä perunalajike, ettei perunat mene muussiksi. Kesällä uudet perunat sopivat salaattiin erinomaisesti.  Silloin perunoita ei tarvitse kuoria. Näin talvella perunat kuoritaan ja paloitellaan sopivan pieniksi kuutioiksi ennen keittämistä. Keitinveteen lisätään hiukan suolaa. Pienet perunakuutiot kypsyvät hetkessä, joten kannattaa olla tarkkana, ettei keitä niitä liian pitkään. Heti kun perunat ovat kypsiä ja niistä on kaadettu keitinvesi pois, kaadetaan perunoiden päälle oliiviöljyä. Päälle ripsautetaan suolaa ja mustapippuria. Mukavan säväyksen antaa loraus valkoviinietikkaa. Sekoitellaan ja annetaan perunoiden jäähtyä. Perunat imevät kuumana hyviä makuja sisäänsä.

Kastikkeeseen pohjaksi laitoin kermaviiliä, majoneesia ja ruohosipuli-tuorejuustoa. Lisäsin massaan punasipulia, kun lähikaupasta ei löytynyt ruohosipulia. Kesällä kevätsipuli toimii erinomaisesti miedon makunsa takia! Mausteeksi laitoin Dijon-sinappia, mustapippuria, hienonnettua persiljaa ja hiukan piparjuuritahnaa. Lisäsin vielä sekaan kuutioitua suolakurkkua ja pienen kourallisen kapriksia. Laitoin massan jääkaappiin maustumaan siksi aikaa, että perunat jäähtyivät.

Massa sekoitetaan varovasti perunoihin tarjoiluastiassa. Tuorekelmu päälle ja huikean hyvä perunasalaatti laitetaan jääkaappiin odottamaan ruokailijoita. Nami, nami.

Perunasalaatti (tämä on noin kahdeksalle hengelle, ainekset puolittamalla noin neljälle)

16 keskikokoista kiinteää perunaa
2 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl valkoviinietikkaa

Maustekastike

2 dl kermaviiliä
1 dl majoneesia
1 dl tuorejuustoa
1 punasipuli/kourallinen ruohosipulia tai kevätsipulia
1 suolakurkku
1/2 dl kapriksia
1 rkl Dijon-sinappia
1 tl piparjuuritahnaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/2 dl hienonnettua tuoretta yrttiä (esim. persiljaa, tinjamia tai basilikaa)

2 kommenttia:

  1. Tämä salatti on kokeilemisen arvoinen. Se toimii hyvässä seurassa.. grillipihvien lisukkeena ym.ja salattikippo on tyhjä ensimmäisenä.

    VastaaPoista