perjantai 19. joulukuuta 2014

Pitaleipä nyhtöpossulla



Leivinuunin lämpöä tulee käytettyä hyväksi ruuanlaitossa näin lämmityskaudella. Siinä saa kaksi kärpästä yhdellä kertaa. Talo lämpiää ja ruuat valmistuvat siinä sivussa ihan itsestään. Parhaiten leivinuunissa valmistuvat pitkään haudutettavat ruuat, kuten karjalanpaisti, ribsit ja vaikkapa joulukinkku.

Itse olen hurahtanut näihin "sitkeisiin" ja vähemmän haluttuihin lihoihin. Ne ovat kuitenkin melko edullisia ja erittäin herkullisia pitkään kypsennettyinä.

Hommasin kaupasta noin kilon painoisen kassler-paistin ja päätin tehdä pitkästä aikaa pulled porkkia eli suomalaisittain nyhtöpossua. Tällä kertaa mukaan lähti valmiiksi marinoitu paisti, koska lähikaupassa ei ollut saatavana maustamatonta. Itse marinoimalla tai maustamalla tulee ehdottomasti paras lopputulos. Pesin paistin pinnalta pois marinadin ja kuivasin possun talouspaperilla. Hieroin pintaan kuivamausteseoksen ja varmistuin, että liha on ollut huoneenlämmössä ainakin tunnin. Kuivamarinadeja löytyy ruokakaupasta ja yksi suosikkini on saksalaisessa ruokakaupassa oleva Smoky BBQ- kuivamarinadi. Marinadeja voi, ja kannattaa tehdä itse. Niistä lisää sitten myöhemmin.  Tämän jälkeen laitoin paistin sopivan kokoiseen uunivuokaan alumiinifolion alle, vettä ei tarvitse lisätä. Uunin lämpötila oli 150 astetta, eli aika sopiva, koska leivinuuni jäähtyy pikkuhiljaa. Sähköuunissa sopiva lämpötila on noin 110 astetta. Paisti muhi uunissa yön yli, eli noin 12 tuntia. Uunin lämpötila oli pudonnut 90 asteeseen. Ei ollut enää yhtään sitkeää!

Lihasta oli tullut aika paljon maukasta nestettä, jonka kaadoin kattilaan. Sitten alkoi varsinainen nyhtäminen kahta haarukkaa apuna käyttäen. Huikean mureaa! Laitoin lihat paistinpannulle odottelemaan ja kaadoin päälle hiukan paistilientä. Lorauttelin päälle vielä valmista amerikkalaista grillauskastiketta. Kaikkea ei tarvitse aina itse tehdä, vaikka parasta saa vain itse tekemällä. Kesällä viimeistään teen taas itse grillauskastiketta!

Pitaleipätaikinan väsäsin paistin ollessa vielä uunissa. Kaupastakin niitä saa, mutta ne ovat aika pahoja. Pitaleipien tekeminen on helppoa ja mukavaa. Lopputulos on pienen vaivan arvoinen. Reseptejä on monia, mutta itse tein kuuden leivän taikinan lisäämällä kolmeen desiin vettä pussin kuivahiivaa, suolaa ja ripauksen sokeria sekä tietenkin vehnäjauhoja.  Laitoin joukkoon myös hiukan voisulaa. Pehmeän taikinan kannattaa antaa turvota kaksinkertaiseksi vaikka mikroaaltouunissa, niin kuin minä teen. Päälle sitä ei kannata tietenkään laittaa!

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, niin on aika pyöritellä siitä pötkö, joka leikataan kuuten yhtä suureen osaan. Itse painelin taikinapalloja jauhotetuilla käsillä uunipellille litteäksi ja lopuksi kaulin kaulimella noin puolen sentin paksuisiksi leiviksi. Leipien ei tarvitse olla virheettömiä, täysin pyöreitä, vaan ne saa olla käsintehdyn näköisiä. Pellillä olevia leipiä kohotellaan taas sen aikaa, että ne nousevat noin sentin korkuisiksi. Paistoin leipiä 250 asteessa noin viisi minuuttia, eli sen aikaa, että väriä tuli hiukan pintaan. Mikäli leipominen on mennyt nappiin, niin pitaleivät pullahtavat uunissa ja ne on helppo halkaista täyttämistä varten.

Pitaleivät ovat parhaimmillaan uunituoreina, joten ne kannattaa täyttää ja syödä samantien. Itse laitoin pohjalle paholaisen hilloa, jonka jälkeen paistinpannulla lämmitettyä nyhtöpossua. Possun päälle laitoin salaattia, tomaattia ja suolakurkkua. Lopuksi vihannesten päälle lorautin majoneesia. Itsetehtyihin majoneeseihin palataan myös myöhemmin.

Huh, että oli hyvää! Liha oli sormin pannulta napsittuna hiukan liian suolaista valmismarinadin takia, niin kuin pelkäsinkin, mutta leivän välissä sitä ei huomannut. Paholaisen hilloa saa kaupasta, mutta taas kerran, itse tekemällä tulee parasta.

Pitaleivät

3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
3 rkl voita
n. 5 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (42 c). Lisää sulatettu voi, suola, sokeri ja hiiva. Sekoita ja lisää vehnäjauhoja sen verran, että taikinasta tulee pehmeä. Jauhota kädet, jos taikina tarttuu käsiin. Vaivaa taikinaa muutama minuutti ja laita vedottomaan paikkaan kohoamaan. Leivo pitaleipiä yllä kerrotulla tavalla ja paista 250-275 asteessa noin viisi minuuttia, kunnes leivät saavat väriä.

Tommi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti