Intohimoisen ruokaharrastajan ruuanlaitto-blogi. Kuvia ja reseptejä rennolla otteella. Maku on tärkein.
tiistai 30. joulukuuta 2014
Jamien täydellinen uunibroileri
Silloin tällöin tulee ostettua palvelutiskiltä kokonainen grillattu broileri. Hyväähän se on, mutta aina saman makuista. Tämä resepti on otettu suoraan Jamie Oliverilta, joka on aika hyvä kokki mielestäni. Jos tämä on Jamien mukaan paras uunibroileri, niin pakkohan se on uskoa. Sen uskoo myös, kun maistaa lopputulosta. Herkkua!
Ei muuta kuin kaupan pakastealtaalle, paitsi jos on niin hyvin asiat, että löytää tuoreen broilerin, niin aina parempi. Tärkeintä broilerin valmistamisessa on kunnollinen sulattaminen. Parhaan lopputuloksen saa sulattamalla broileria hitaasti jääkaapissa, jopa kaksi vuorokautta. Mikäli broileri on jäinen laitettaessa uuniin, niin lopputulos on sitkeä ja kuiva. Tässäkin pitää muistaa myös lihan ottaminen huoneen lämpöön ainakin tuntia ennen kypsentämistä.
Loppu onkin sitten helppoa, tosin aika sottaista puuhaa. Aluksi kannattaa hienontaa tuoreet yrtit. Linnun vatsaonteloon hierotaan suolaa, pippuria ja rosmariinia. Itse käytän kuivattua rosmariinia, mutta tuore on parempi. Tämän jälkeen rintalihojen ja nahkan väliin tehdään tunnelit irrottamalla nahka sormia apuna käyttäen. Tehdään ikäänkuin tunnelit sormilla. Rintalastan kohdalta nahka saa jäädä kiinni. Tunneleihin laitetaan suolaa ja pippuria. Mausteet hierotaan rintalihoihin. Tämän jälkeen tunneleihin laitetaan noin puolet hienonnetuista yrteistä ja levitellään rintalihojen päälle.
Koipiin tehdään muutamia viiltoja veitsellä. Viiltoihin ripsautetaan suolaa ja pippuria sekä yrttejä. Broilerin päälle kaadetaan oliiviöjyä ja levitetään se ympäri broileria. Tämän jälkeen ripotellaan suolaa ja pippuria joka puolelle broileria reilusti. Lopuksi täytetään linnun vatsaontelo sitruunaviipaleilla ja sidotaan koivet yhteen esimerkiksi puuvillalangalla. Itse teen vatsaontelon suulla olevaan nahkaan reiän veitsellä ja pujotan vastakkaisen koiven reiästä läpi. Toisen koiven käännän reiässä olevan koiven alle.
Sopivan kokoinen uunivuoka laitetaan uuniin lämpiämään 225 asteeseen. Kun uuni on oikean lämpöinen, otetaan vuoka uunista, lorautetaan siihen oliiviöljyä ja asetetaan broileri siihen toiselle kyljelleen. Vuoka uuniin ja paistetaan viisi minuuttia. Vuoka uunista ja käännetään broileri toiselle kyljelleen. Taas uuniin viideksi minuutiksi. Vuoka ulos ja asetetaan lintu rintapuoli ylöspäin. Broileria paistetaan tunti 225 asteessa. Mikäli näyttää, että rinta alkaa palamaan, niin lämpöä voi laskea 200 asteeseen. Mukaan vuokaan voi laittaa kypsymään perunakuutioita. Itse teen yleensä lisäkeriisin.
Tunnin kuluttua on aika ottaa täydellinen uunibroileri ulos uunista. Oikean kypsyyden saa tarkastettua ottamalla toisen koiven irti. Mikäli koiven tyvessä on vielä punaista, kannattaa broileri laittaa takaisin uuniin hetkeksi. Vuoan pohjalle kertynyt liemi kannattaa käyttää kastikkeena riisille. Mikäli liemi on liian suolaista, lisää vettä sekaan. Uijui, että on hyvää!
Uunibroileri
1 broileri
1/2 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1/2 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä broilerin päälle ja vuoan pohjalle
1/2 sitruuna lohkoina
1/2 rkl suolaa
1/2 rkl rouhittua mustapippuria
2 tl kuivattua rosmariinia tai pari oksaa tuoretta
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti