maanantai 16. helmikuuta 2015

Osso Bucco


Tästä ei haudutettu liharuoka parane. Perinteinen italialainen herkku sopii mainiosti sunnuntain ulkoilupäivän kohokohdaksi näin talvella. Pata saa hautua miedossa lämmössä vaikka koko päivän. Osso Bucon taivaallinen ominaismaku tulee naudan potkakiekkojen luuytimestä. Pataruuan kanssa tarjotaan yleensä joko pastaa, perunaa tai polentaa, jota testasin itse tällä kertaa.

Osso Bucco-lihaa saa yleensä isommista marketeista. Liha otetaan huoneen lämpöön vähintään puoli tuntia ennen kypsentämistä. Kiekot pyöritellään vehnäjauhoissa ja niihin paistetaan paistinpannulla voissa kaunis ruskea pinta. Lihat laitetaan sivuun odottelemaan. Kuumalle pannulle kaadetaan viini ja sekoitellaan. Liesi laitetaan pois päältä.

Uunipata laitetaan liedelle. Lisätään öljy, pilkotut sipulit, paprikat, porkkana ja selleri. Kuullotetaan hetki ja kaadetaan pannulta viini sekaan. Annetaan muhia muutama minuutti. Lisätään säilyketomaatit ja mausteet sekä lihat. Kaadetaan lihalientä pataan sen verran, että lihat peittyvät. Pata saa muhia uunissa kannen alla 150 asteessa pari tuntia, jonka jälkeen 125 asteessa niin pitkään, että liha irtoaa luista helposti. Itse annoin padan olla uunissa kahdeksan tuntia. Oli ainakin mureaa!

Osso Bucco (neljälle)

4 potkakiekkoa
Vehnäjauhoa
Voita
1 iso sipuli
1 porkkana
1 varsisellerin varsi
2 valkosipulin kynttä
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
2 dl valkoviiniä
1 tölkki säilyketomaatteja
2 dl lihalientä
4 rkl valkoviinietikkaa
1 tl sokeria
1/2 dl tuoretta tinjamia hienonnettuna 
1/2 dl tuoretta basikaa hienonnettuna
Suolaa 
Rouhittua mustapippuria 
Päälle tuoretta hienonnettua persiljaa

Polenta

2 dl polentajauhoja
3 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
1 dl raastettua parmesaania
1 tl suolaa
Rouhittua mustapippuria

Kiehauta vesi kattilassa. Lisää jauhot koko ajan sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä. Lisää sekaan koko ajan sekoittaen oliiviöljy, voi, juusto ja mausteet. Laita kansi päälle ja anna tekeytyä pari minuuttia. Kaada polenta leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä hiukan. Massasta voi leikata sopivia annospaloja. Palat voi nauttia sellaisenaan, paistaa pannulla öljyssä tai vaikkapa grillata.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti