maanantai 23. helmikuuta 2015

Pulled beef sandwich


Nyt päästään pikkuhiljaa omalle mukavuusalueelle. Blogin nimi Tommi's Diner viittaa Pohjois-Amerikkaan ja ravintoloihin, missä tarjotaan muunmuuassa pitkään kypsytettyjä liharuokia. Asiaan kuuluu usein savustus ja tarkoin varjellut mausteseokset ja marinadit. Lihana käytetään halpoja, sitkeitä ja vähemmän haluttuja ruhonosia. Maustaminen sekä pitkä ja matalassa lämpötilassa tehty kypsennys tekee kuitenkin ihmeitä lihalle. Liha on mureaa ja järisyttävän maukasta!

Hieroin naudanlapaan kuivamausteseoksen ja laitoin lihan jääkaappiin maustumaan yön yli. Seuraavana päivänä otin lihan jääkaapista kaksi tuntia ennen kypsentämistä. Savustin lihan samalla tavalla kuin naudan ribsit. Savustuksen jälkeen laitoin lihan uunivuokaan ja folion päälle. Liha leivinuuniin, missä lämpötila oli 150 astetta. Lapa muhi uunissa kuusi tuntia. Sähköuunissa sopiva lämpötila on 125 astetta. Vuokaan oli tullut maukasta lientä, minkä otin talteen. Lapa oli todella mureaa ja sen pystyi hienontamaan helposti kahdella haarukalla. Lorautin riivityn lihan päälle reilusti hyvää BBQ -kastiketta ja hiukan paistolientä. Ultimaattisen hyvää!

Lihan ollessa uunissa tein sämpylätaikinan. Sekoitin kädenlämpöiseen veteen suolan, oliiviöljyn ja hiivan. Lisäsin jauhot ja vaivasin taikinaa noin viisi minuuttia. Laitoin kulhon vedottomaan paikkaan ja odottelin, että taikina kohosi kaksinkertaiseksi. Vaivasin taikinan tangoksi ja paloittelin sen kuuteen yhtä suureen palaan. Muotoilin palat pitkulaisiksi ja laitoin ne uunipellille leivinpaperin päälle. Annoin kohota kunnolla liinan alla. Lopuksi voitelin sämpylät vedellä ja laitoin ne 250 asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi. Laitoin uuniin myös lautaselle vettä pari desiä, jotta sämpylöihin tulisi vesihöyryn avulla rapea pinta.

Täytin sämpylät kahdella eri tavalla. Ensimmäisiin laitoin lihaa, coleslaw-salaattia, tomaattisalsaa, salaatinlehtiä ja suolakurkkuviipaleita. Toisiin laitoin lihaa, cheddar-kastiketta ja karamellisoitua sipulia. 

Kuivamarinadi

1 tl suolaa
1 rkl ruokosokeria/fariinisokeria
2 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl valkosipulijauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria
1/2 tl kuivattua rosmariinia
1 tl juustokuminaa
1/2 tl chilijauhetta
1/2 tl kanelia

Sämpylät

3 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
5-6 dl vehnäjauhoja

Tomaattisalsa

3 tomaattia pilkottuna
1/2 sipuli pilkottuna
1/2 punainen chili hienonnettuna
2 tl sokeria
1 rkl punaviinietikkaa
Suolaa
Mustapippuria rouhittuna

Cheddarkastike

2 dl ruokakermaa
100 g cheddar-juustoa

Lämmitä kerma kattilassa. Lisää raastettu cheddar ja sekoittele. Cheddar-juustoviipaleet toimivat myös.

Karamellisoitu sipuli

3 sipulia
2 rkl öljyä
1 rkl sokeria
Suolaa

Kuori sipulit ja viipaloi ne renkaiksi. Kuullota paistinpannulla öljyssä ja lisää sokeri sekä suola. Sekoittele ja anna ruskistua miedolla lämmöllä.


2 kommenttia: