perjantai 9. tammikuuta 2015

Pestopastaa ja paistettua haukea



Pestopasta on hyvin yksinkertainen ja nopea valmistaa. Hyvän maun salaisuus on itse tehty pesto. Kaupasta saa valmiita pestokastikkeita, mutta niiden makua ei voi verrata itse tehtyyn. Pestopasta maistuu ihan sellaisenaan tai vaikkapa kyljysten seurana. Tällä kertaa löysin pakastimesta haukifileitä, joten paistoin ne pastan seuraksi. Olin poistanut hauesta kaikki ruodot ennen pakastamista. Paneroin haukifileet, mutta kyllä hauesta saa maistuvaa ilman panerointiakin. Aika monella on hauen suhteen epäluuloja, mutta ruodottomana ja oikein valmistettuna se on oikeasti tosi hyvää. Kannattaa kokeilla!

Itse teen peston morttelissa, mutta kyllä se onnistuu myös tehosekoittimella tai vastaavalla laitteella. Laitoin morttelin pohjalle puolikkaan valkosipulin kynnen ja pari kourallista tuoreita basilikan lehtiä. Sitten vain survotaan basilika hienoksi massaksi. Paahdoin kourallisen pinjansiemeniä kevyesti paistinpannulla ja lisäsin jäähtyneet siemenet mortteliin. Taas survotaan siemenet hienoksi. Joukkoon lisätään kourallinen raastettua parmesaania. Grana Padano käy myös. Tämän jälkeen lisäillään oliiviöljyä sen verran, että pestosta tulee sopivan kosteaa. Lopuksi lisätään joukkoon hyppysellinen suolaa ja mustapippuria. Joskus lisään sekaan myös sitruunamehua.

Haukifileet leivitin perinteiseen tapaan, eli ensin pyörittelin ne vehnäjauhoissa ja sen jälkeen kananmunassa ja lopuksi maustetuissa korppujauhoissa. Korppujauhojen sekaan laitoin suolaa, rouhittua mustapippuria ja hiukan savupaprikajauhetta. Parhaan lopputuloksen saa paistamalla fileet miedolla lämmöllä voissa. Tällä kertaa käytin oliiviöljyä paistamiseen ja hyvää tuli. Lopuksi lisäsin fileiden päälle hiukan suolaa ja sitruunamehua.

Keitin pastan hyvin suolatussa vedessä al denteksi, eli sopivan napakaksi. Pastassa saa olla hiukan purutuntumaa. Lopuksi sekoitin peston pastan joukkoon. Loraus oliiviöljyä ja ripaus raastettua parmesaania annoksen päälle antaa mukavan twistin.

Pesto

1/2 valkosipulin kynsi
1 ruukkubasilika
1/2 dl pinjansiemeniä
1 dl raastettua parmesaania
1/2 dl oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
1 tl sitruunamehua



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti